Mi a Verified by GS1?

Olyan világban élünk, ahol az adat elengedhetetlen az üzleti tevékenységhez. E-kereskedelmi weboldalak a termékek millióit kínálják a vásárlóknak és naponta több milliárd alkalommal szkennelik be a termékek vonalkódjait a fizikai boltokban. 

Annak ellenére, hogy mekkora adatmennyiség érhető el napjainkban, még mindig nincsen egy olyan egyszerű módja az eladásra kínált termékek hitelesítésének a márkatulajdonosok által biztosított termékinformációk alapján, ami segítené a kereskedők és az értékesítési piacok tevékenységét. A Verified by GS1 erre nyújt megoldást.

A Verified by GS1 egy globális megoldás, ami lehetővé teszi a vállalkozásoknak,hogy ellenőrizzék a termékek eredetiségét a megbízható termékinformációk egyetlen, semleges forrásának segítségével.

A Verified by GS1 lehetővé teszi a márkatulajdonosok számára, hogy megosszák az alapvető adatokat a termékeikről és ezáltal a kereskedők és az értékesítési piacok (online és offline) ellenőrizni tudják azoknak a termékeknek a hitelességét, amelyeket értékesítenek.

Mi a célja a Verified by GS1 megoldásnak?

A Verified by GS1 célja annak biztosítása, hogy a világon minden termék rendelkezzen egy globálisan egyedi azonosítóval, amit online is lehet ellenőrizni.

Mindezt úgy teszi lehetővé, hogy minden egyes termékhez biztosít egyfajta „személyazonosító kártyát”, ahol egy meghatározott számú törzsadat elérhető a termékről (pl. a termék vonalkódja alatti számsor, a termékleírás és a termékkép).

Íme néhány jellemző kihívás, amikre a Verified by GS1 megoldást kínál:

 • Különböző termékverziók, melyeknek ugyan az a GTIN száma: néhány márkatulajdonos ugyan azt a GTIN-t használja egy adott termék összes variációjánál, ezzel szinte teljesen lehetetlenné téve a nyomon követést. Például, ha a termék többféle színváltozatban létezik, de mindegyiknek ugyan az a GTIN száma, az felesleges és zavaró átfedéseket okoz.
 • Újrahasznált GTIN-ek: néhány márkatulajdonos újrahasználja a GTIN-t a termék minden egyes fejlesztésekor. Például, a régi és az új terméken is ugyan azt a GTIN-tünteti fel akkor is, ha az új verzió funkciói jelentősen vagy teljesen megváltoztak.
 • Belső GTIN átfedés: néhány nagy márkatulajdonos belső problémával szembesül, amikor két csapata ugyan azt a GTIN-t rendeli hozzá két különböző termékhez. Pl. kiszállítanak két teljesen eltérő szállítmány terméket ugyan azzal a GTIN számmal.
 • GTIN használat anélkül, hogy az hivatalosan a márka tulajdonában lenne: néhány márkatulajdonos véletlenszerűen felhasználja más vállalatok GTIN számát. Például, egy belső ERP rendszerben előfordulhat, hogy a rendszer kifut a kiadható GTIN szám keretből és automatikusan úgy képzi a következő GTIN-t, hogy az előző számhoz hozzáad egyet.
 • Ugyan ahhoz a termékhez több GTIN is tartozik: ez úgy is előfordulhat, hogy a márkatulajdonos kétszer ad ki számot egy termékhez, mert nem tudja, hogy korábban már volt egy másik GTIN szám hozzárendelve, vagy azért rendelnek egy termékhez több számot, hogy a keresésekre nagyobb számban és jobb helyen jelenjenek meg a termékeik.

 

Kinek szól a Verified by GS1 megoldás?

A Verified by GS1 megoldás minden olyan vállalkozásnak, és szervezetnek szól, akik szeretnének választ adni erre a kérdésre: „A termék, amit értékesítek valóban az, aminek gondolom?”

Az első számú célközönsége a megoldásnak a márkatulajdonosok, a kereskedők és az értékesítési piacok. De ezen túl bármely szervezet, amelyik érintett termékek vételében és eladásában (importőrök, szolgáltatók, kormányhivatalok, applikáció fejlesztők és iparági konzorciumok) értékesnek és előnyösnek találhatja a Verified by GS1 megoldást, ami rendelkezésére áll az összes GS1 felhasználónak (tagnak).

Mik a Verified by GS1 előnyei?

A márkatulajdonosok és a kereskedők elmondhatják majd: „Ez a termék pontosan az, aminek tűnik” – ezáltal növelhetik az üzleti vállalkozásuk hatékonyságát és jobban megbízhatnak üzleti partnereikben.

A Verified by GS1 lehetővé teszi a kereskedők és e-kereskedők számára, hogy a terméklistáikat ellenőrizzék, ezáltal biztosak lehetnek abban, hogy a rendszerükben lévő termékek megfelelően vannak azonosítva egy hiteles GTIN számmal – ami a lehető legfontosabb első lépés az adatminőségi előírásokban.

A GTIN ellenőrzés pozitív hatással lehet a termékattribútumok pontosságára, teljességére és elérhetőségére mind a vállalkozások mind pedig a vevők számára. Emellett az interoperabilitást is lehetővé teszi a szektorok számára, csökkentik a költségeket és pontos,következetes azonosítást biztosítanak a különböző statisztikákhoz,analitikákhoz, mesterséges intelligencia rendszerekhez és a gépek tanulásához(machine learning).

A Verified by GS1 megoldás globális elérést biztosít a márkatulajdonosok fogyasztóknak szánt adatai számára. A márkák képessé válnak új termékeiket azonnal láthatóvá tenni a potenciális vevők felé bárhol a világon. Minden adat-felhasználó - legyen szó kereskedőkről,e-kereskedőkről, piacterekről, applikáció fejlesztőkről vagy szolgáltatókról –biztos lehet abban, hogy a hiteles adatokhoz fér hozzá. A márkatulajdonosoktól,mint forrásoktól származó információk nagyobb vásárlói bizalomhoz,elégedettséghez és hűséghez fognak vezetni.Általánosságban minden fogyasztó profitálni fog a kialakuló jobb fogyasztói élményből, mivel sokkal valószínűbb lesz, hogy a megfelelő terméket vásárolja meg, köszönhetően a megbízható és teljes körű adatoknak, különösen, amikor online vásárlásra kerül sor.

Hogyan működik a Verified by GS1?

A Verified by GS1 egy globális megoldás, ami lehetővé teszi a kereskedőknek és a piactereknek, hogy ellenőrizzék egy termék azonosságát, lekérve azt a GS1 Regisztrációs Platformon keresztül.


A beszállítói oldalon a márkatulajdonos feltöltheti az adatait (GTIN szám, márkanév, termék leírás, termék kép URL, GPC, nettó tömeg és súly, értékesítési ország) a GS1 Regisztrációs Platformra az adott ország GS1 Tagszervezetén keresztül. Bár a márkatulajdonos teljes egészében felelős a kiadott adatokért, egy előzetes ellenőrzés a strukturáltságra és a teljességre vonatkozóan megtörténik a feltöltés előtt, így biztosítva, hogy a rendszerben a lehetséges legmagasabb adatminőség álljon rendelkezésre a GS1 Regisztrációs Platformon.

Az igény oldalon a kereskedők és piacterek a GS1 Tagszervezeteken keresztül lekérési igényt nyújthatnak be a GTIN számok alapján és megkaphatják a választ, hogy az adott GTIN „a GS1 által ellenőrzött” vagy sem. A lekérésekre adott válaszok széles skálán mozoghatnak, az alapinformációkon túl vonatkozhatnak a tulajdonos vállalkozásra, a GTIN-en túl a törzsadatokra, attól függően, hogy a rendszerben hány attribútum áll rendelkezésre.

Mit ellenőriz a Verified by GS1?

A márkatulajdonos vagy az adatot biztosító forrás teljes körűen felelős az adattartalmakért (az adatok minőségéért), amelyek feltöltésre kerülnek a Verified by GS1 rendszerbe. A GS1 nem ellenőrzi az adatok pontosságát a rendszerben. Ettől függetlenül viszont az ellenőrzések széles skálája fut a rendszerben, amelyek az adatok strukturáltságát és teljességét vizsgálják, annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb minőségű adatok legyenek elérhetőek a GS1 Regisztrációs Platformon.

A GS1 vizsgálja egy GTIN kapcsán a következőket:

 • A GTIN megfelelően van-e felépítve
 • A GTIN kihez tartozik a GS1 licenc keretében
 • A GTIN megtalálható-e a GS1 Regisztrációs Platformon
 • A GTIN-hez tartozó record teljes-e (tartalmazza-e mind a 7 törzs-attribútumot)

A Verified by GS1 felhasználó vagy az adatfogadó (kereskedő/piactér) ellenőrizheti:

 • A terméke érvényes GTIN számmal rendelkezik
 • Hogy az adott termék attribútumai, tulajdonságai megfelelnek-e azokkal, amelyek a termék kapcsán a Verified by GS1 rendszerben megadásra kerültek


Gyakran Ismételt Kérdések

Alábbiakban összefoglaltuk a Verified by GS1 kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdésekre a választ.

Rendben További információk