Számtartomány igénylése


Számtartomány/GS1 Cégprefix igénylés

Mi az a GS1 Cégprefix és hogyan kapcsolódik a vonalkódokhoz?

Mi az a GS1 Cégprefix és hogyan kapcsolódik a vonalkódokhoz?

A GS1 egy globális szabvány- és megoldásrendszer és az ellátási láncok hatékonyságának, átláthatóságának javítására szolgál. Alapját az egyedi azonosítás adja, amely egy szabályozottan karbantartott számozási rendszer, amit számos nemzetközi szervezet, így többek között az ISO is nyilvántart és elismer.

A GS1 számozási rendszer számtartományokon - az országot azonosító GS1 Prefixeken, illetve a cégeket azonosító GS1 Cégprefixeken - alapszik. 
Ahhoz, hogy termékét kereskedelmi láncokon, vagy kisboltokon keresztül, esetleg online webáruházban értékesítse, egyedi azonosítószámokra (leggyakrabban GTIN szám) és vonalkódra van szüksége. Az azonosítószámokhoz és vonalkódos jelöléshez az első állomás a GS1 Cégprefix igénylése és a GS1 Partnerré válás.

Magyarországon a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. kizárólagosan jogosult a GS1 rendszer működtetésére a GS1 licenc és szellemi tulajdonjogok gyakorlására. A GS1 rendszer számos elemből áll: adatjelölési és adathordozói módok - vonalkódok és elektronikus, rádiófrekvenciás címkék -, továbbá adattovábbítást segítő elektronikus kommunikációs üzenetek és az azokat kiszolgáló adatbázis szabványok, valamint az ezeken alapuló áru nyomon követési, visszahívási, fenntarthatósági és további üzleti felhasználások és megoldási rendszerek, melyek mind a GS1 szabvány- és megoldásrendszer részei, a GS1 szellemi tulajdonai, licencbe adható és licencbe vehető elemei.

További részleteket is megtudhat a GS1 Cégprefix szerepéről és felépítéséről alábbi videónkból:

A GS1 Cégprefix egy a GS1 Magyarország által kiadott egyedi számtartomány, melyet a GS1-hez történő csatlakozást követően adunk használatba az Ön vállalkozásának.

GS1 Cégprefix egy olyan 6–11 számjegy hosszúságú karaktersor, amely egyértelműen azonosítja azt a jogi személyt, akinek ez szerződésben foglaltak szerint hivatalosan kiadásra került.

A GS1 Cégprefix biztosítja minden egyes termék, dokumentum, stb. egyedi azonosításának lehetőségét. Ez az egyetlen módja annak, hogy saját márkáját egyedileg azonosítsa bárhol a világon a globális ellátási láncban.

Kezdjünk hozzá az Ön számtartományának (GS1 Cégprefixének) meghatározásához!

A GS1 Magyarország az eltérő igényeknek megfelelően különböző mennyiségű termék (dokumentum, raklapnyi termék, stb.) azonosítására alkalmas GS1 Cégprefixeket nyújt. Az Önnek leginkább megfelelőt a regisztráció során kell kiválasztani. Ennek érdekében már a regisztrációt megelőzően érdemes végiggondolni, hogy termékazonosítás esetén Ön hány féle terméket kíván majd vonalkóddal ellátni.

Mit kell tennie, ha GS1 Cégprefixet szeretne igényelni vonalkódos azonosításhoz?

1. Becsülje meg, hogy vállalkozásának mennyi különböző azonosítószámra, illetve vonalkódra lesz szüksége

A termékek számos méretben, színben, különböző kiszerelésekben (pl. 5-ös csomagban, vagy 10-es dobozban) kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Minden olyan terméket, amely a fogyasztó számára egy másik terméket jelent, vagy amit a kereskedő saját leltárában külön kíván nyilvántartani, külön-külön kell azonosítani. Hasonlóan meg kell tudni különböztetni egymástól a terméket, valamint annak mindig azonos összetételű (homogén) magasabb szintű csomagolási egységét (pl.: az 1 darab pólót az egybecsomagolt és önállóan értékesített öt darab pólót tartalmazó kiszereléstől). Ez azt jelenti, hogy az azonosítás érdekében az eltérő termékekhez eltérő azonosító számot kell képezni.
Ha Ön például pólókat gyárt, és minden pólóból létezik 3 különböző méret (S, M, L) három különböző stílus (ujjatlan, rövid ujjú, hosszú ujjú) és három különböző szín (kék, zöld, piros) ezen kívül három különböző kiszerelésben kapható (egyedi csomagolás, két póló egy csomagban, három póló egy csomagban) akkor Önnek összesen 81 termékvariációja van (3 méret * 3 szín * 3 típus * 3 kiszerelés = 81), vagyis minimum 81 azonosítószámra lesz szüksége (ld. alábbi ábra).

Nagyon fontos azt is felmérni, hogy a közeljövőben hogyan tervezi termék kínálatának bővítését, és a végső számot ennek figyelembe vételével célszerű meghatároznia.

A fentiek alapján már ki tudjuk számolni az azonosítani kívánt termékek féleségét (számát), és ez alapján az igényelendő GS1 Cégprefix típusát. Például, 100 féle kereskedelmi termék azonosítását egy 10 jegyű GS1 Cégprefixből képzett azonosító szám teszi majd lehetővé; vagy másként fogalmazva, a legkevesebb termék azonosítását biztosító GS1 Cégprefix a 10 jegyű GS1 Cégprefix, amely 100 kereskedelmi termék azonosítását teszi lehetővé. A 9 jegyű GS1 Cégprefix esetén már 1000 termékre növekszik az azonosítható termékek száma, és így tovább.
2. Válassza ki az Önnek megfelelő GS1 Cégprefixet!
Az azonosítani kívánt termékféleségek száma alapján kell kiválasztani az igényelendő GS1 Cégprefix típusát, az alábbi táblázat szerint.

Ha kiválasztotta az Önnek megfelelő Cégprefixet, következő lépésként csatlakozzon a GS1 Magyarországhoz!

Jó tudni: 

Milyen egyéb, licencköteles szolgáltatásokra lehet szüksége, melyhez regisztrálnia kell a GS1 rendszerbe?

 1. Elektronikus adatcseréhez (GS1 EDI) szükséges GLN szervezet/helyazonosító szám használata
 2. Belső (zártrendszerű) azonosításhoz szükséges GS1 prefix használata
 3. Passzív felhasználás, azaz üzleti partnerei által képzett vonalkódok leolvasása például raktári nyilvántartó rendszerben