Logisztika

Gyártóként, kereskedőként vagy logisztikai szolgáltatóként mindig pontosan tudnia kell, hogy hol vannak az áruszállítmányai, honnan jöttek, valamint mikor és hová kell megérkezniük.


Értéket szállítunk a logisztika optimalizálásához

A jobb teljesítményre, a fejlődésre, a költségek csökkentésére, a hatékonyság és ügyfélelégedettség növelésére irányuló folyamatos törekvés, a logisztikában is örök elvárás. Azonban az ellátási nehézségek okozta gyártásikapacitás kiszámíthatóságának hiánya, a szállítóeszközök nem elégséges kihasználtsága, a szakképzett munkaerő drasztikus elmaradása, a digitális átállás kihívásai, a hosszú ellátási láncok okozta akadályok, az energiaárak jelentős emelkedése, és a környezetvédelmi előírások erősödése, extra kihívásokat jelentenek a logisztikai ágazat, és azon belül a logisztikai szolgáltatók, valamint azok megbízóik, így a vállalatok számára.


A logisztika és a GS1

A GS1 szabványok megkönnyítik a készletkezelést, javítják az áruk bevételezését, kiadását és terítését, valamint lehetővé teszik valamennyi folyamat zökkenőmentes digitalizálását. A GS1 rendszer láthatóvá és nyomon követhetővé teszi a szállítás, a szállítmányozás és a fuvarozás folyamatait, közös alapot teremt a vállalatok között és lehetővé teszi az összes folyamat hatékony optimalizálását.


Tekintse meg videónkat, mely bemutatja, miként segítenek a GS1 szabványok a logisztikai folyamatok során!

A GS1 rendszer a logisztikai ágazat szinte minden szereplőjénél alkalmazható; a szolgáltatók mellett hasznos lehet a megrendelők számára; legyen szó mezőgazdasági termelőről, ipari terméket előállító gyártóról, nagy- vagy kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalatról, hiszen minden cég végez valamilyen logisztikai tevékenységeket a terményeivel, alapanyagaival, félkész- vagy késztermékeivel. A szabványok biztosítják az irányítást és az ellenőrzést a szállítás -és raktárkezelés felett, valamint megkönnyítik a fenntarthatósági követelmények teljesítését.

Milyen előnyöket kínálnak a GS1 szabványok a logisztikában?

 • Segítenek a különböző szállítási formákat érintő összetett szállítások kezelésében
 • Javítják a szállítmányok helyének és érkezési idejének meghatározását
 • Hatékonyabbá teszik a bejövő és kimenő árufolyamok kezelését
 • Lehetővé teszik a kiszállítás gyors összevetését az előzetes szállítási információkkal
 • Automatikus visszajelzést adnak a szállítási eltérésekről
 • Lehetővé teszik a termékek és tevékenységek nyomon követését az ellátásilánc egészében
 • Időt takarítanak meg, mivel kiküszöbölik a kézi folyamatokból adódó hibákat
 • Biztosítják, hogy a készletinformációk pontosak és naprakészek legyenek
 • Csökkentik a kereskedelmi partnerek közötti vitákat a visszatérő tárgyi eszközök helyére és rendelkezésre állására vonatkozóan

Kulcsfontosságú üzleti folyamatok, amelyek hatékonyságát, gyorsaságát és pontosságát növeli a GS1 szabványok alkalmazása

A GS1 szabványok segítségével láthatóvá válik a teljes ellátási lánc

A GS1 Magyarország örömmel segíti a logisztikai és szállítási ágazat vállalatait a logisztikai folyamatok kezelésében és optimalizálásában. GS1 szabványok, megoldások és szolgáltatások egész sorát kínáljuk a logisztikai folyamatok hatékony és hatásos támogatásához.
A GS1, szabványok és szolgáltatások széles skáláját kínálja, melyek láthatóvá teszik az ellátásilánc valamennyi folyamatát, fenntartható módon optimalizálják azokat, és biztosítják a logisztikai folyamatok szervezésének és tökéletesítésének előfeltételeit. A szabványok közül kiemelhetők az azonosítókulcsok, a szabványosított adathordozók és az adatkommunikációs szabványok. A GS1 azonosításiszabványokkal és a GS1 adathordozókkal egyértelműen beazonosíthatók a szállítmányok, a csomagok, a termékek és szolgáltatások, valamint a helyszínek, a telephelyek, és a cégek szerte a világban (supply chain management) és a vállalat kereteken belül egyaránt (intralogistics). Az áru átvételét (receiving management), készletezését (stock management), raktározását (warehouse management) és továbbításra történő előkészítését (picking management) támogató szabványok mellett a GS1 kommunikációs szabványai lehetővé teszik a cégek közötti valós-idejű elektronikus adatcserét is az áru szállításával (delivery managemnet) párhuzamosan. A megrendelés (Order), a rendelés módosításai (Order change, Order response), és a szállítási értesítések (Delivery; Despach advice, Inventory report, Advance Shipping. Notice) minden lényeges információt tartalmaznak ahhoz, hogy az áru továbbítása (transport management) időveszteség nélkül megtörténhessen. 
A logisztika főbb céljai, hogy
 • szabvány alapú, hatékony, erőforrás-takarékos és költséghatékony folyamatokat,
 • optimális kihasználtságot,
 • automatikus információáramlását,
 • optimális rendelkezésreállást és ellátási biztonságot,
 • megfelelő működtetést és karbantartást biztosítson a szervezet számára.
A logisztikában a minőséget a megfelelőség hét elve a "Seven Right" méri, ahol a
 1. megfelelő termék,
 2. megfelelő állapotban,
 3. megfelelő időben,
 4. megfelelő helyen,
 5. megfelelő mennyiségben,
 6. megfelelő információkkal, és a
 7. megfelelő áron áll rendelkezésre.

A logisztikának egy ideális esetben az év teljes időszakában, éjjel-nappal működnie kellene, mivel a digitális átállás és az online kiskereskedelem fellendülése nem lehetséges a hatékony áruszállítás és az ehhez kapcsolódó adatcsere nélkül. Az aznapra történő kiszállítás és az időablakos szállítás a logisztikai szervezés remekművei és egy tökéletesen ellenőrzött ellátáslánc bizonyítékai.

Hogyan támogathatják mindezt a GS1 szabványok?
A fenti hét elvárás közül a GS1 számos kritérium teljesítéséhez nyújthat segítséget mert a
 • GS1 szabványok globális alapot adnak a hatékony és átlátható ellátási láncokhoz;
 • lehetővé teszik a szállítmányokhoz kapcsolódó világviszonylatban egyedi azonosítást és automatikus adatcserét;
 • garantálják a zökkenőmentes logisztikai adatátvitelt, minden alkalmazásában és
 • támogatják az üzleti optimalizálást is.
Segítségükkel a megfelelő termék a megfelelő időben a megfelelő helyre érkezik.
Az eredmény pedig, elégedett ügyfél, gördülékeny gyártási folyamat és hatékonyan fenntartható működés.

A magyar vállalkozások nemzetközi viszonylatban a külkereskedelemtől erősen függő cégek közé tartoznak. Kihívás számukra, hogy függetlenül attól, hogy milyen árut és milyen típusú szállítójárművel szállítanak más országokba vagy országon belül, képesek legyenek a hazai és nemzetközi szintű szabályokkal, szabványokkal és folyamatokkal dolgozni. Ezen túlmenően, egyre nagyobb az igény arra is, hogy a szállítás fenntartható módon történjen, a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatások minimalizálása érdekében. Az áru mozgatásával kapcsolatos információk azonosításával, rögzítésével és megosztásával, valamint a digitalizált üzleti folyamatok használatával az ellátási és szállításilánc résztvevői között jobb interakció, valamint hatékonyabb és fenntarthatóbb logisztika jöhet létre.

A logisztika a magyar gazdaság egyik kulcsfontosságú ágazata. Hazai viszonylatban is számos nézőpontja van; az ázsiai szállításoktól kezdve, az aznapra történő “just in time” kiszállításon át, a belső raktározási és gyártási logisztikáig. A GS1 értelmezésében a logisztika az áruk tárolását, kezelését és átvételre történő kiszállítását foglalja magában, bármely ellátásiláncon -vagy vállalaton belüli folyamatelemre. A logisztika tehát nem csak a fuvarozás és szállítások megtervezését, ellenőrzését, optimalizálását és lebonyolítását jelenti, hanem az áruk komissiózását, becsomagolását és betárolását is. A gyakorlatban számos, további területei vannak még, például a beszerzési vagy ellátási, a termelési vagy gyártási, az elosztási vagy értékesítési és a reverz visszáru vagy ártalmatlanítási logisztika. A GS1 szabványai megoldást kínálhatnak ezen, vállalati belső logisztikai folyamatok számára is.

A GS1 nemzetközi szinten azon dolgozik, hogy valós időben teljeskörű láthatóságot érjen el az ellátásilánc egészében a termelőtől a fogyasztóig, a szállítási módtól és útvonaltól függetlenül, így csökkentve a költségeket, és erősítve a megbízók és ügyfelek bizalmát.
Nemzeti szinten a GS1 Magyarországnál azon dolgozunk, hogy GS1 szabványokra épülő szolgáltatásainkkal és megoldásainkkal a hazai logisztikai szektor kulcsfontosságú üzleti folyamataira összpontosítsunk hozzásegítve partnereink ahhoz, hogy a GS1 szabványokat munkába állítsák és használatukkal növeljék ezen folyamataiknak a hatékonyságát, gyorsaságát és pontosságát.

A kulcsfontosságú üzleti folyamatok; a készlet és -raktárkezelés, a raktárgazdálkodás és raktárlogisztika, együttesen, Raktárirányítás, a tárgyi és vagyoni eszközök és a visszatérő tárgyak; újrahasználható mozgató-, szállító- és csomagolóeszközök kezelése, együttesen Eszközkezelés, valamint a kiszállítások és kézbesítések kezelése, a kombinált és multimodális fuvarozás támogatása, és a szállításmenedzsment, együttesen Szállításmenedzsment köré csoportosulnak.

GS1 Partnerség

Csatlakozzon a GS1-hez és azonosítsa globális szabványokkal áruit és szállítmányait!

Szolgáltatásaink

Kérdése merült fel? Keresse kollégáinkat!