Visszaváltási rendszer (DRS)

Segítünk Partnereinknek a visszaváltási díj, illetve a visszaváltási díjas termékek forgalmazása kapcsán közreadott kormányrendelettel kapcsolatos teendőkben.

Mit jelent a visszaváltási rendszer (DRS)?

A visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék (Deposit and Return System - DRS) forgalmazásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet előírja a globális kereskedelmi áruazonosítószám, vagyis a GTIN szám használatát.

A GS1 Magyarország jelen tájékoztató oldallal segíti az érintetteket a GS1 szabványok helyes használata mellett, a jogszabálynak történő megfelelésben.

A Kormányrendelet elérhető ide kattintva

EM rendelet a DRS díjakról

MOHU - Visszaváltási rendszer - Első forgalomba hozók (gyártók)


Tekintettel arra, hogy a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. nem rendelkezik hatáskörrel a jogszabályok szövegének értelmezésére, oldalunkon az említett DRS érintettségtől függetlenül, kizárólag a GS1 szabvány használatáról tájékoztatjuk partnereinket. 

DRS-MOHU tanácsadási szolgáltatás

Nehézségekbe ütközik az első lépéseknél? Gyorsan vonalkód kell a termékre, de nem tudja hogyan fogjon hozzá? Új munkatárs vette át a vonalkód karbantartását?

Kérjen időpontot, hogy szakértőink az Ön igényeire és kérdéseire szabva segíthessenek. 

Elérhető a DRS webinarunk videófelvétele

2023. októberében webinart tartottunk "GTIN számkiadás a DRS rendelethez kapcsolódóan" címmel, hogy ezzel is segítsünk a visszaváltási díjról (DRS) szóló kormányrendelet érintettjeinek.

A GTIN szám kiosztása előtt ellenőrizze GS1 jogosultságait és számkapacitását!

Érdemes megvizsgálni:

 • Körülbelül hányféle italterméket, termékváltozatot (SKU) kínál jelenleg a magyar piacon? Számolja össze ezeket.
 • Ez a szám tartalmazza az összes csomagolási konfigurációt, pl., gyűjtő csomagolást, promóciós csomagolást, multipack-ot? Adja hozzá ezeket is.
 • Megközelítőleg hány italterméket regisztrál a visszaváltási rendszerbe? Számolja hozzá ezt az összeget is. Itt is vegye figyelembe a magasabb szintű csomagolási konfigurációk számát. Jegyezze fel ezt a teljes összeget. Bővebb információt ezen az oldalon talál.
 • Ismeri a vonalkódoláshoz használt jelenlegi számtartományának, vagyis a GS1 cégprefixének méretét? Ellenőrizze a GS1 Igazoláson.
 • Tudja, hogy a jelenlegi GS1 Cégprefixe megfelelő kapacitással rendelkezik-e ahhoz, hogy kielégítse a közeljövőbeni GTIN szám igényét új vonalkódok képzéséhez? Amennyiben a Vonalkódmenedzser szoftvert használja a GS1 azonosítók kiadásához, könnyedén ellenőrizheti ezt a szoftver megnyitását követően a nyitóképernyőn.
 • Amennyiben a GS1 Cégprefixének kevés a felhasználható számkapacitása, regisztráljon egy újabb GS1 Cégprefixet. Vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

Olvassa el kiadványainkat!

GTIN számkiadás a DRS rendelethez kapcsolódóan

Kiadványunk bemutatja az italtermékek kapcsán felmerülő GTIN számkiadási szabályok helyes alkalmazását konkrét gyakorlati példákkal illusztrálva azokat.

Töltse le kiadványunkat most!

Az EAN-13 vonalkód

A DRS rendszerben használt EAN-13 vonalkódtípus a leggyakrabban használt szimbólum a GS1 szabványos vonalkódok közül. A legtöbb kiskereskedelmi értékesítési ponton áthaladó kereskedelmi terméken megtalálható. 
Töltse le kiadványunkat most!

Vonalkód készítése 10 lépésben

A GS1 szabványok napjaink legfontosabb alkalmazási területe a vonalkódos azonosítás több mint 100 országban, a világ minden részén. Ez a tájékoztató az új vonalkód alkalmazók számára nyújt alapvető információkat a vonalkód alkalmazás elindításához.

Töltse le kiadványunkat most!

GS1 vonalkód füzet

Megismerheti a GS1 rendszer termékazonosító számok képzésére és azok vonalkódos megjelenítésére vonatkozó nyomtatási paramétereit és elvárásait a kiskereskedelmi pénztári (PoS) értékesítésben érintett termékekhez kapcsolódóan. 
Töltse le kiadványunkat most!

Vegye igénybe Vonalkódmenedzser szolgáltatásunkat a GTIN számok helyes és gyors képzéséhez!

A GS1 Vonalkódmenedzser egy olyan komplex, internet-alapú platform, mely támogatja a GS1 Partnereket a GS1 szabványos megoldások bevezetésében így jelen esetben a GTIN számok hatékony, akár tömeges képzésében is. 
 • Győződjön meg arról, hogy minden GS1 cégprefixéből ezidáig generált azonosítószám bekerüljön a Vonalkódmenedzser (VM) adatbázisába. Idetartozik minden magasabb csomagolási szint is! Az adatbetöltéshez kérheti munkatársaink segítségét.
 • Térképezze fel a rendelkezésre álló számtartománya (GS1 Cégprefix) szabad kapacitását.
 • Válogassa le azokat a termékeket (és ezek összes csomagolási szintjét), amelyeket továbbra is forgalmazni kíván, azaz a DRS rendelet hatálya alá esnek és így azokat újra kell azonosítani.
 • Adja meg ezen termékek összes kötelező adatát, valamint adja meg a jelenleg használt GTIN számot.
 • Magasabb csomagolási szintű termékek (zsugor, karton stb.) esetén adja meg az abban található termékek mennyiségét, valamint azok jelenleg alkalmazott GTIN számát.
 • A termékek tömeges újraazonosításában kérheti munkatársaink segítségét is, írjon nekünk a szakerto@gs1hu.org e-mail címen.
 • Listázza az összes termékét, melyet forgalmaz, valamint igyekezzen azokat az azonosítószámokat is összegyűjteni, melyeket már megszüntetett termékeire használt fel.
 • Idetartozik minden magasabb csomagolási szint is!
 • Térképezze fel a rendelkezésre álló számtartomány (GS1 Cégprefix) szabad kapacitását.
 • Válogassa le azokat a termékeket (és ezek összes csomagolási szintjét), amelyeket továbbra is forgalmazni kíván, azaz a DRS rendelet hatálya alá esnek és így azokat újra kell azonosítani.
 • Adja meg ezen termékek összes kötelező adatát, valamint adja meg a jelenleg használt GTIN számot.
 • Magasabb csomagolási szintű termékek (zsugor, karton stb.) esetén adja meg az abban található termékek mennyiségét, valamint azok jelenleg alkalmazott GTIN számát.
 • A termékek tömeges újraazonosításában kérheti munkatársaink segítségét is, írjon nekünk a szakerto@gs1hu.org e-mail címen.
Amennyiben használja a Vonalkódmenedzsert vagy a rendelkezésre való felkészülés során szeretné igénybe venni azt a segítséget, hogy tömegesen, az összes termékére vonatkozóan generálja a rendszer az új GTIN számokat, kérjük, vegye figyelembe az alábbi lenyíló táblázatban összefoglalt adatigényt és adatleírást, mert ezekre szükség van a Vonalkódmenedzserbe történő adatbetöltéshez. 

GTIN szám

A DRS miatt itt a jelenleg használt GTIN számot kell feltüntetni.
MárkanévA termék elsődleges márkajelzése.
Al-márka (ha van)A márkanév mellett alkalmazott, bejegyzett védjegy, második szintű márka.
Funkcionális névEz a termék általános, közérthető megnevezése, melyből egyértelműen beazonosítható annak funkciója, célja vagy a felhasználás (fogyasztás) módja, pl. szénsavas üdítőital; természetes ásványvíz; szeszesital; (alma)pálinka
Változat megnevezése ha van (pl. íz, szín)Pl. barack 38%; 12 éves 48% stb.
Nettó mennyiségItt meg kell adni a termék csomagolás nélkül vett mennyiségét is olyan mértékegységgel, amely a fogyasztó számára is egyértelműen mutatja a vásárolt termék beltartalmát, pl. 1,5 liter, 330 milliliter stb.
Csomagolási (hierarchia) szintPl. alaptermék, gyűjtőkarton, zsugor
Fogyasztói kiszerelésű áru?Azaz értékesíthető-e az adott csomagolási szint a fogyasztó (végfelhasználó) számára.
Bruttó tömegA termék adott csomagolási szintjének teljes tömege.
Befoglaló méretek
(szélesség, mélység, magasság)
A terméket teljes egészében befoglaló képzelt hasáb méretei.
Tartalmazott termék GTINMagasabb csomagolási szintek (pl. karton) esetén az abban található termékek jelenleg használt azonosítószáma(i).
Tartalmazott termék mennyisége

Magasabb csomagolási szintek (pl. karton) esetén az abban található termékek darabszáma(i).

Javasoljuk, hogy az adatkezeléssel és az új GTIN számok kiadásával kapcsolatban kérje munkatársaink segítségét a szakerto@gs1hu.org e-mail címen.