Kereskedelem

A kereskedelmi szektor nyomonkövetési rendszereinek kiépítéséhez a GS1 egyedülálló, testreszabott megoldásokat kínál a különféle termékcsoportok gyártói és forgalmazói számára.

GS1 szabványokkal ügyfélélményt nyújthat

A termékek és szolgáltatások megismertetése és vásárlókhoz való eljuttatása hagyományosan a kereskedőkön keresztül történik. A GS1 40 éve segíti az áruk pénztáron történő könnyebb értékesítését az egységes azonosítás és vonalkódos jelölés biztosításával. A fogyasztói igények és a vásárlási szokások megváltozásával, illetve a technológia adta lehetőségek kibővülésével a gyártóknak és a kereskedőknek folyamatosan új kihívásokkal kell szembenézniük:

  • Megnövekedett a fogyasztói igény a teljeskörű, érvényes és digitálisan elérhető termékinformációk iránt
  • Fizikai termék összekapcsolása az eltérő értékesítési csatornákon megjelenő termékekkel
  • Növekvő igényként jelentkezik a hatékony termékvisszavonás, a nyomon követhetőség, a polcon vagy raktáron való elérhetőség megléte
  • Egyre összetettebb szabályozási követelményeknek történő megfelelőséggel


A változásokhoz való alkalmazkodásban segítséget nyújtanak a GS1 szabványok, hiszen a globálisan egyedi termékazonosítás és a megbízható adatok megléte tökéletes platformot biztosítanak a vállalkozások folyamatainak fejlesztéséhez és magas színvonalú ügyfélorientált működtetéséhez.

Mára a szabványok használata kibővült az online értékesítéssel, lejárati dátumok, kuponok és akciós ajánlatok, valamint a hűségprogramok kezelésével, illetve az impulzív vásárlástámogató megoldásokkal. Ami kezdetben csak a bolti pénztáraknál gyorsította fel a folyamatokat, az mára már a teljes ellátási láncot átszövő szabványrendszerré nőtte ki magát. A kereskedelmi ágazat gyorsan reagál a fogyasztók változó szokásaira, akik zökkenőmentesen váltanak a bolti és az e-kereskedelmi csatornák között, miközben vásárlási élményt várnak el.

A GS1 szabványok segítenek a kereskedelmi szektorban integrálni az üzletek működését, a kiszállítást és a készletkezelést, hogy megfeleljenek az új omni-channel piactér kihívásainak, és kielégítsék a fogyasztók elvárásait a vásárlás előtt, közben és után is. Szabványainkat nem csak a hagyományos kereskedelemben használják, a GTIN-ek (Globális kereskedelmi áruazonosító szám) ma már az online piacterek részéről is elvárás.

A boltok polcaira és a webshopok virtuális polcaira csak pontos információkkal ellátott, megbízható minőségű termékek kerülhetnek, melyeknek ismert az eredete, összetevői, szavatossága. Jól működő azonosítási és nyomonkövetési rendszerek nélkül elképzelhetetlen az áruk pillanatnyi tartózkodási helyének meghatározása, ami előfeltétele a hatékony logisztikai folyamatoknak vagy például egy nem várt termékvisszavonás esetében a gyors és költséghatékony végrehajtásnak.

A kiskereskedők, nagykereskedők, forgalmazók, beszállítók és gyártók a GS1 szabványokra támaszkodnak üzletük hatékonyabb működtetése, a termékinformációk pontosságának biztosítása és a költségek minimalizálása érdekében. A GS1 szabványok nem csak a vállalkozásukon belül segítenek elérni ezeket az eredményeket, hanem az egész ellátási láncukban is.

Legyen jogszerű szabványalkalmazó

Tudjon meg többet arról, hogy a GS1 szabványok miért csak jogszerű keretek között alkalmazhatók!

Milyen előnyöket kínálnak a GS1 szabványok a kereskedelemben?

  • Termékek egyedi azonosítása
  • Termékinformációk pontosságának biztosítása, ellenőrizhetősége
  • Terméke láthatóságának növelése az online piactereken
  • Készletkezelés javítása
  • Ellátási lánc tranzakcióinak automatizálása
  • Üzleti folyamatok hatékonyságának növelése, költségek minimalizálása

Kérdése merült fel? Keresse kollégánkat!