Azonosítás és számkiadás

A GS1 szabványrendszer globálisan egyedi és egyértelmű azonosítási struktúrát biztosít, amely támogatja az ellátási láncok átláthatóságát.

Mit értünk azonosítás alatt?

A GS1 szabványrendszer elemei közül leggyakrabban a vonalkódokkal találkozunk. Azonban fontos kiemelni, hogy a vonalkód egy adathordozó eszköz, amely segít az információt a gépek, IT rendszerek számára is érthetővé tenni. A szkennelés segítségével egyszerűen és hatékonyan tudunk adatokat rögzíteni.

Mivel a vonalkódok az azonosítószámok megjelenítésének eszközei, így előbb a számok képzésének módjáról kell gondoskodnunk.

A GS1 szabványrendszerében erről szól az Azonosítás és Számkiadás. A vonalkódba kódolt számsor maga az azonosítószám. Ez a számsor egy entitást azonosít, ami lehet egy termék, raklap, fizikai hely, dokumentum stb.

GS1 Azonosító kulcsok

Milyen entitásokat lehet azonosítani GS1 szabványrendszer szerint? Bővebb információért kattintson az egyes kártyákra!
Az azonosítókulcsok a különböző elemek - így helyek, tárgyak, termékek, dokumentumok, szolgáltatások, stb azonosítására szolgálnak és felépítésük logikája eltérő.
Kétoldalas kiadványunk minden fontos tudnivalót ismertet az egyes azonosítókulcsokkal kapcsolatosan, könnyen áttekinthető, táblázatos formában.
Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

GS1 Cégprefix - az azonosítás első lépése 

A GS1 szabványrendszer globális egyedisége a GS1 Cégprefixen alapul. A GS1 Cégprefix egy 6-11 számjegyből álló tartomány, amely regisztrációt követően hozzáférést biztosít a GS1 szabványrendszer minden egyes eleméhez. Ez a Partnerek által képezhető azonosító szám első részét fogja adni.


A GS1 Cégprefix felhasználásával Partnereink a fentiekben felsorolt bármely GS1 azonosítókulcs létrehozására jogosultak.

A GS1 Cégprefix egy a GS1 Magyarország által kiadott egyedi számtartomány, melyet a GS1-hez történő csatlakozást követően adunk használatba az Ön vállalkozásának.


A GS1 Cégprefix egy olyan 6–11 számjegy hosszúságú karaktersor, amely egyértelműen azonosítja azt a jogi személyt, akinek ez a szerződésben foglaltak szerint hivatalosan kiadásra került.


A GS1 Cégprefix biztosítja minden egyes termék, dokumentum, stb. egyedi azonosításának lehetőségét. Ez az egyetlen módja annak, hogy saját márkáját egyedileg azonosítsa bárhol a világon a globális ellátási láncban.

A GS1 Magyarország, igazodva az eltérő felhasználói igényekhez, eltérő hosszúságú számtartományok kiadását biztosítja. A GS1 Cégprefix (számtartomány), az 599- es GS1 prefixhez kapcsolva, az alábbi lehetőségeket nyújtja, kizárólag egységesen numerikus karakterek alkalmazása esetére számolva. A leggyakrabban létrehozott GS1 azonosítókulcs a GTIN szám, ennek példáján keresztül mutatjuk be a cégprefix működését.
Éppen emiatt ajánlott még a regisztráció megkezdése előtt átgondolni saját portfóliónkat. Segítségként használja a GTIN kalkulátort!


A GS1 rendszerében a gyártók/márkatulajdonosok GTIN számmal (régi nevén EAN szám) azonosítják a termékeiket. A GTIN 13 számjegyből áll, ebből készítenek később vonalkódot. A termékazonosítószámokat a gyártónak/márkatulajdonosnak kell kiadnia. Ehhez ún. GS1 Cégprefixet kell regisztrálni a GS1 Magyarországnál.

Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: