e-kereskedelem

eMAG

Az eMAG rendszerében tervez értékesíteni? Akkor Önnek GS1 vonalkódra lesz szüksége!

Miért van szükség a GS1 licencrendszer keretében generált vonalkódokra (korábban EAN-kódok) az eMAG-platform használatához, és ezek hogyan szerezhetők be? 

Az eMAG rendszerében történő értékesítéshez kizárólag a hiteles forrásból származó (a GS1 globális szervezet helyi Tagszervezete közreműködésével kiadott - Magyarországon ez a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.), GS1 termékazonosító számokkal és vonalkódokkal ellátott termékek kerülnek forgalmazásra. A termékek szabványos, ún. GTIN termékazonosító számmal, illetve vonalkóddal történő egyedi azonosítása ugyanis leegyszerűsíti és biztonságossá teszi az üzleti folyamatokat.

FONTOS! A vonalkódok és az alattuk olvasható 13-számjegyű termékazonosító számok nem mindegyike számít érvényes GS1 vonalkódnak (korábbi elnevezésén EAN-kód).

Amennyiben terméke azonosításához véletlenszerűen generált vagy GS1 licenc nélküli azonosítószámot rendel hozzá, az eMAG rendszere érvénytelen címszóval elutasítja a terméket.

Olvassa el az eMAG értékesítőknek készült útmutatónkat ITT!

Milyen előnyökkel jár a GS1 által jogszerűen kiadott GTIN szám használata az eMAG piacterén értékesítő vállalkozások számára? Erre ad választ kiadványunk (kattintson ide vagy a képre).

Miért van szükség a GS1 licencrendszer keretében generált GS1 vonalkódokra az eMAG-platform használatához?

Figyelembe véve

 • az eMAG piacterének termékkatalógusaiban lévő információk optimalizálására irányuló szándékot;
 • a vásárlók védelmét a hamisított vagy a bizonytalan származású és/vagy minőségű termékekkel szemben;
 • az értékesítők védelmét a versenyhelyzetekkel és/vagy tisztességtelen gyakorlatokkal szemben;
 • azt a szándékot, hogy biztosítani tudják a nyomon követhetőséget, valamint az egyértelmű, hiteles kapcsolatot a vállalkozás, a termék és a termékoldal között köszönhetően a GS1 szabványrendszer által nyújtott egyediséget nyújtó megoldásoknak;
 • a belistázási és értékesítési folyamatok optimalizálására irányuló szándékot az eMAG piacterén;
 • azt a tényt, hogy az eMag piacterén értékesítendő termékek egy jelentős részénél a GS1 szabványos vonalkód már megtalálható azok csomagolásán a termékazonosító számmal együtt (ebben az esetben az e-kereskedőnek nem szükséges azt új vonalkóddal ellátni);
 • a termékek vonalkódolásáról szóló, MSZ ISO/IEC 15420:2015 szabványnak való megfelelést;

az eMAG úgy döntött, hogy a GS1 licencrendszer keretében elérhető és generálható GS1 vonalkódokat (korábban EAN-kódok) alkalmazza a termékek listázása és biztonsága valamint az információk hitelesítése érdekében.

ÚTMUTATÓ az eMAG kereskedők számára - kérjük, olvassa el!

A GS1 szabványainak megbízhatóságát az alábbi tények is megerősítik:

 • a GS1 szervezet több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a szabványfejlesztés terén. A leggyakrabban alkalmazott megoldása a globális piacon a GS1 vonalkód, mely lehetővé teszi és támogatja a termékek hatékony nemzetközi kereskedelmét;
 • Megkönnyíti a globális szintű többcsatornás (omnichannel) típusú kereskedelmet. A termékek azonosítására szolgáló, GS1 szabványos egyedi azonosítószámokat és vonalkódokat több mint 25 iparágban használják, mely a világkereskedelem 95%-át fedi le minden ellátási láncban és minden piactípuson, legyen az hagyományos vagy online jellegű. A GS1 termékazonosító számai egyszerre érvényesek a kiskereskedelemben és az e-kereskedelemben (pl.: eMAG, Amazon, eBay, Google Shopping stb.)
 • Lehetővé teszi a termékazonosító számok (GTIN) online létrehozását, kezelését és tárolását. A termékek azonosítására szolgáló számok, melyek a termékek vonalkódjai alatt is olvashatók (GTIN), online kiadása és kezelése a GS1 nemzeti szervezetei által kifejlesztett alkalmazások révén történik. Magyarországon a GS1 Magyarország saját fejlesztésű SzabványMenedzser szoftveréhez és platformjához ad hozzáférést minden regisztrált Partnerének. Az online megoldás támogatja a termékazonosító számok létrehozását és nyilvántartását, valamint a vonalkód-generálást.
 • Lehetővé teszi a termékazonosító hitelesítését, ezáltal a termékek egyediségének védelmét. A GS1 rendszerbe regisztráló minden Partner egyedi GS1 licenc felhasználási jogot szerez, melyet 365 naponta meg kell újítani.
 • a GS1 Global referenciaelemként jelenik meg az ISO-szabványokban globális és országos szinten egyaránt;
 • kizárólag akkor tud NATO-beszállítóvá válni, ha GS1 licencelési rendszerben létrehozott termékazonosítókkal rendelkezik;
 • az Amazon platformján 2016 óta alkalmazza a GS1 szabványokat és azonosító kulcsokat;
 • az Alibaba Group 2017-ben tette kötelezővé a GS1 szabványok és azonosító kulcsok alkalmazását;
 • A Google és az eBay képviselőinek nyilatkozatait a GS1 kódolás és a szabványok végrehajtásának okairól itt találja.

Gyakori kérdések és válaszok

Rendben További információk