LEI azonosító igénylése

Igényeljen LEI azonosítót is a GS1-től, gyorsan és hatékonyan! 

FONTOS INFORMÁCIÓ A KELER ZRT-nél LEI KÓDDAL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA

2023. április 26-án a KELER Zrt. megszüntette a LEI kód kiadási tevékenységét. A GLEIF döntése alapján a KELER kezelésében lévő LEI kódok a GS1 AISBL-hez, mint Helyi Operatív Egység (LOU) kerültek át. A magyar ügyfelek támogatását regisztrációs ügynökként a GS1 Magyarország végzi.
Az átállás automatikusan végbement, a LEI kódok érvényessége nem változott meg. A GS1 rendszeréből minden érintett ügyfél kapott egy tájékoztató emailt, ami tartalmazta a LEI azonosító áthelyezésével és megújításával kapcsolatos összes információt és egy linket, mely a GS1 https://www.lei.direct/hu/ felületén található felhasználói fiókhoz vezet. A fiókba belépve a GS1 SmartApplication segítségével biztonságosan intézhetik Partnereink a LEI azonosítóval kapcsolatos ügyeket.

GS1 LEI Szolgáltatások Általános szerződési feltételeinek hatályos szövege a https://www.lei.direct/terms-and-conditions/ weboldalon keresztül érhető el.
A tájékoztató magyar nyelvű fordítása ITT olvasható.

Kérjük a több entitás LEI azonosítóját kezelő Ügynökségeket, hogy keressenek bennünket kérdéseikkel a lei@gs1hu.org címen.
A nem magyar honosságú jogi személyek esetében a honosság szerinti országra megadott díjak érvényesek. 
A GS1 a saját szabványai mellett a LEI azonosító kiosztására is hitelesített, hivatalosan elismert szervezetté vált. A GS1 Németország 2017-ben megszerzett GLEIF akkreditációját 2018. június 1-i hatállyal átadta a GS1 központi irodájának, a GS1 AISBL-nek, melynek köszönhetően a GS1 LEI szolgáltatása globálisan elérhető lett. A GS1 Magyarország, Regisztrációs képviselőként, 2017 december elejétől segíti az érintett vállalkozásokat, szervezeteket és kötelezetteket a LEI kódjuk gyors és zökkenőmentes beszerzésében. 2021 július 6-ától elindult a több évre szóló LEI kényelmi szolgáltatás.

Miben segít Önnek a GS1 Magyarország?

 • Szakszerű segítséget nyújtunk a LEI azonosító beszerzéséhez;
 • Magyar nyelven tesszük elérhetővé a LEI azonosítót kezelő regisztrációs weboldalt, űrlapokat és információt a szükséges lépésekről;
 • Ha meglévő LEI azonosítóját át szeretné hozni a GS1-hez, segítünk ennek lépéseiben is és mindez Önnek nem jár dupla költséggel;
 • Ha új igénylő, mind az egyedi, mind pedig a csoportos igénylésben segítséget nyújtunk Önnek.

Tudjon meg minden részletet egy helyen a GS1 LEI regisztrációs szolgáltatásról!

Ismereteink szerint GS1 Partnereink közül többen rendelkeznek már az ún. LEI azonosítóval, illetve 2018. január 3-tól még több Partnerünk vált kötelezetté az erről szóló uniós rendelkezések módosítása miatt, melyek szerint számukra a Globális jogalany-azonosító (LEI) beszerzése szükséges pénzügyi tranzakciók elvégzéséhez. A GS1 Magyarország ebben is segíthet!

Tanúsítványt is ad a kényelmi funkciókkal kibővült, magyar nyelvű LEI kód igénylő oldal.

A LEI kód regisztrációja, áthozatala vagy meghosszabbítása során az évente történő megújítás lehetősége mellett most már 3 évre vagy akár 5 évre is megrendelheti LEI kódja használatát egyetlen kattintással. A több évre megrendelt LEI kód az adott intervallumon belül évente automatikusan megújításra kerül. 

Gondolkodjon hosszútávban és válassza ezt a funkciót, ha 3 vagy akár 5 évig szeretné elkerülni a LEI kód megújításával járó procedúrát!


Lépjen be a Magyar nyelvű regisztrációs felületre, válassza ki az Önnek aktuálisan szükséges lehetőséget (LEI kód regisztráció / LEI kód áthozatal / LEI kód megújítás), majd az űrlap kitöltésekor egy kattintással jelezze felénk, ha nem 1 évre, hanem 3 vagy 5 évre előre szeretne gondoskodni LEI kódja érvényességéről.

Az új funkció még egy plusz előnyt biztosít, hiszen már a 3 éves időszakkal is pénzt spórolhat meg, az 5 éves időszak kiválasztásával pedig majdnem egy évi LEI kód használati díja marad az Ön zsebében.
Pénzügyi szolgáltatója kérhet Öntől formális LEI tanúsítványt, melyet ezentúl a regisztráció, az áthozatal vagy a megújítás folyamata során egyetlen kattintással meg tud igényelni. A QR kóddal ellátott tanúsítvány az adott évre szól és a díja 19 EUR.

A LEI tanúsítvány tartalmazza:


 • A vállalkozás,/szervezet hivatalos nevét;
 • A vállalkozás,/szervezet hivatalos címét;
 • A LEI kódot;
 • A LEI kód következő megújításának dátumát;
 • A tanúsítvány kiadásának dátumát;
 • Egy QR kódot, mely a GLEIF oldalon történő nyomonkövetésre ad lehetőséget.
Figyelem! Amennyiben nincsen szüksége LEI tanúsítványra, az igénylésre szolgáló négyzetet ne pipálja be a LEI igénylési folyamat során! A LEI tanúsítvány egy évre szól, éves díja 19 EUR. Amennyiben több évre igényli a LEI kódot és mellé a tanúsítványokat, ezek költsége egyben fizetendő az igénylés benyújtásakor.
Mi a LEI azonosító, vagy más néven Globális jogalany-azonosító?

A LEI azonosító - angolul Legal Entity Identifier -, egy 20 jegyű, betűkből és számokból álló globális jogalany-azonosító, melyet 2014 óta egy uniós rendelet előírásainak eleget téve alkalmaznak a pénzügyi piac szereplőinek egyértelmű, világszinten egyedi azonosítására. Bevezetésének oka a biztonság és átláthatóság megteremtése volt a pénzügyi tranzakciók világában, mivel arra szolgál, hogy hibamentesen és összetéveszthetetlenül azonosítson egy pénzügyi piaci szereplőt, globális szinten, a pénzügyi ügyletek nyomonkövethetősége érdekében. Uniós szinten elismert azonosító rendszerként, elsőként kapcsolja össze a pénzügyi tranzakcióikat a szereplőkkel (például jogi személyekkel vagy befektetési alapokkal), az országuktól, kormányuktól vagy kormányzati rendszerüktől függetlenül.

Kinek van szüksége LEI azonosítóra?

Mindenkinek kötelezően rendelkeznie kell LEI azonosítóval, ha pénzügyi ügyletet végez, vagy annak szereplője. Ide tartoznak első körben a bankok, biztosítótársaságok és befektetési alapok, befektetési vállalkozók és azok Partnerei, de a származtatott kereskedésben résztvevők és az exportorientált cégek is. Minden olyan szervezetnek szüksége van a LEI azonosítóra, amelynek a 2014-es vonatkozó EU rendelet kapcsán EMIR adatszolgáltatási kötelezettsége van. 

A rendeletet 2018-tól módosították, így annak hatálya mára a vállalkozások még szélesebb körére terjed ki: például a különböző értékpapír-ügyletet bonyolító cégek és az alapítványok is bekerültek a kötelezettek közé (erről a MiFID II. irányelv rendelkezik a MiFIR rendeletnek megfelelően) ami azt jelenti, hogy ezeknek a cégeknek is ellenőrzik a LEI azonosítóját.

A pénzpiacok átláthatóságának további növelése a célja az értékpapír-finanszírozási ügyletekről és az újrafelhasználás átláthatóságáról szóló (SFTR) rendelet, amely 2020 áprilisától kezdődően az értékpapír-finanszírozási ügyletekben résztvevők különböző csoportjai számára további jelentési kötelezettségeket ír elő, többek között az értékpapír piaci ügyletek bejegyzett és elismert kereskedési adattára (trade repository - TR) felé. A jelentésre kötelezettek rendszeres időközönként kötelesek bejelenteni az értékpapír-finanszírozási ügyleteik részletes adatait, beleértve a saját LEI azonosítójukat és kereskedési partnerük LEI-azonosítóját.

A lejelentett LEI kódoknak érvényesnek és aktív állapotúnak kell lenniük, ahhoz, hogy megfeleljenek a jelentési kötelezettségnek.

Hogyan néz ki egy LEI azonosító felépítése?

A LEI azonosító hasonlóan az IBAN számhoz (International Bank Account Number) vagy a BIC kódhoz (Business Identifier Code), egy ISO szabvány szerint meghatározott kód. A LEI kód formátumát az ISO 17442 szabvány határozza meg, mint 20 számjegyű alfanumerikus kódot, melynek felépítése a következő:

LEI igénylés 3 lépésben

Ha minden szükséges információval rendelkezik az igényléshez, akkor az alábbi három lépés megtételével juthat hozzá LEI azonosítójához. 

1. Regisztráljon!

Először regisztrálnia kell a LEI direct portálon, és létre kell hoznia egy felhasználói fiókot. A felhasználói fiókba történő bejelentkezést követően többféle lehetőség közül választhat: igényelhet egy vagy több LEI azonosítót, megújíthatja meglévő LEI azonosítójának érvényességét vagy kényelmesen áthozhatja LEI azonosítóját egy másik LOU szolgáltatótól a GS1 Németországhoz.


2. Igényeljen!

A LEI igénylés ugyanolyan egyszerű, mint a regisztráció. Az igénylőlap kitöltéséhez a regisztrációt követően csak be kell jelentkeznie a felhasználói fiókjába és ki kell választania a LEI igénylés lehetőségét.

Az egységes rendszernek köszönhetően a magyar vállalatok is igényelhetnek LEI azonosítót a GS1 által működtetett rendszeren keresztül, mert minden kiadott LEI azonosító világszerte érvényes.


3. Megkapja LEI azonosítóját

Az adatok ellenőrzése után azonnal megkapja LEI azonosítóját. A LEI azonosítót a GS1, a GLEIF hitelesített kibocsátó ügynöksége adja ki.

Javasoljuk, hogy a teljes körű ismeretek érdekében olvassa el a Gyakran Ismételt Kérdésekre összegyűjtött válaszokat!

A GS1 számára fontos, hogy Ön gyorsan és mindenekelőtt akadály nélkül jusson hozzá a LEI azonosítóhoz. Ezért igyekszik mellőzni a felesleges várakozási időt, és azonnal elérhetővé tenni a LEI kódot.

Ezért felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy LEI azonosítót az a személy igényelhet, aki:

• beosztása vagy funkciója alapján jogosult arra, hogy képviselje a vállalkozást, a társaságot vagy a cége által felügyelt alapot az igénylés benyújtásakor (pl. ügyvezető, igazgatósági tag, igazgatótanács tagja, vezérigazgató, jogi képviselő, kuratórium elnöke, egyesület elnöke stb.)

vagy

• egy képviseletre jogosult személy (pl. ügyvezető, igazgatósági tag, igazgatótanács tagja, vezérigazgató, jogi képviselő, kuratórium elnöke, egyesület elnöke stb.) által a Meghatalmazás LEI igényléshez (PDF) dokumentum alapján kiállított cégszerű aláírással ellátott meghatalmazással jóváhagyott személy.


A LEI azonosító igényléshez/megújításhoz megadott társasági adatok abban az esetben hitelesíthetők, ha megegyeznek a közhiteles nyilvántartásokban feltüntetett adatokkal, értve ezalatt többek között, de nem kizárólagosan az Igénylő Társaság cégjegyzékben vagy más nyilvántartásban feltüntetett adatait.

Ügyeljen arra, hogy az adatokat a lehető legpontosabban adja meg!

A LEI azonosító igénylése/megújítása folyamán az Igénylő által megadott, közvetlenül beazonosítható e-mail elérhetőségén kívül azon e-mail címek fogadhatók el, melyek közhiteles nyilvántartásokban feltüntetésre kerültek, értve ezalatt többek közt, de nem kizárólagosan az Igénylő Társaság cégjegyzékben, vagy más nyilvántartásban feltüntetett elektronikus elérhetőségét.

Amennyiben az Igénylő által megadott adatok hiánya vagy hibája, illetve a meghatalmazás hiánya folytán adott adat pótlása vagy dokumentum utólagos bekérése válik szükségessé a LEI azonosító igénylése és/vagy megújítása érdekében, úgy sem a GS1, sem a vele közreműködő GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. nem felelős a hiányok pótlása vagy dokumentumok utólagos beszerzése során felmerült LEI azonosító igényléshez és/vagy megújításhoz kapcsolódó ügyintézési idő meghosszabbodásáért, és az ebből adódó esetleges kárért.

Az Igénylő a regisztráció kitöltésével egyidejűleg tudomásul veszi a fentieket.

LEI azonosító áthozatala szolgáltatóváltás esetén (PDF)

A LEI díjtételekről a GS1 angol nyelvű elektronikus számlát állít ki, pdf formátumban, euroban (EUR), melyet a megadott kapcsolattartói e-mail címre küld meg az Igénylő részére. A számla kiegyenlítése online fizetéssel történik.

LEI díjjegyzék (PDF)


A LEI azonosítóval kapcsolatos számla abban az esetben ÁFA-mentes, amennyiben az Igénylő a regisztráció során megadja az EU adószámát, melyet a rendszer automatikusan felismer és ellenőriz. Amennyiben megfelel az uniós elvárásoknak, az online fizetés során a fordított adózás szabályozása érvényesül. Amennyiben az EU adószám nem kerül megadásra, úgy a GS1 nem számolhat fel ÁFA nélküli összeget és nem állíthat ki ÁFA nélküli számlát.

Hasznos tudnivalók a LEI azonosítóhoz kapcsolódó magyar sajátosságokról

Az alábbi kérdések és válaszok ismertetik azokat a legfontosabb magyar vonatkozású tudnivalókat, amelyek a LEI kód beszerzéséhez és a - LEI kódból és a hozzákapcsolódó Jogi személy referencia adatokból (LE-RD) másnéven törzsadatokból álló - LEI azonosító kezeléséhez kapcsolódnak.  
Igénylőként a következő követelményeknek kell megfelelni:

 • a LEI kódot igénylő személy funkciója alapján jogosult arra, hogy képviselje a vállalkozást, a társaságot vagy a cége által felügyelt alapot az igénylés benyújtásakor (pl. ügyvezető, igazgatósági tag, igazgatótanács tagja, vezérigazgató, jogi képviselő, kuratórium elnöke, egyesület elnöke stb).
       vagy

 • egy képviseletre jogosult személy (pl. ügyvezető, igazgatósági tag, igazgatótanács tagja, vezérigazgató, jogi képviselő, kuratórium elnöke, egyesület elnöke stb) által a Meghatalmazás LEI igényléshez (PDF) dokumentum alapján kiállított cégszerű aláírással ellátott meghatalmazással jóváhagyott személy.

A LEI azonosító igénylése valamint évenkénti megújítása alkalmával a GS1, a GLEIF elvárásaival összhangban felülvizsgálja a Jogi személy adatait azok hitelesítése érdekében. A LEI azonosító alkalmazásával kapcsolatos adatok abban az esetben hitelesíthetők, ha azok pontosan megegyeznek a közhiteles nyilvántartásokban feltüntetett adatokkal, értve ezalatt többek között, de nem kizárólagosan az Igénylő Társaság cégjegyzékben vagy más nyilvántartásban feltüntetett adatait.

A LEI kódot igénylő jogi személy (vállalkozás, társaság, alap, alapítvány, egyesület, közjogi személy stb.) törzsadatainak a GLEIF aktuális regisztrációs hatósági listája alapján azalábbi nyilvántartások szerinti adatokkal kell megegyezniük. 

1.Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszer (RA000391): http://www.e-cegjegyzek.hu


3.Országos Bírósági Hivatal: Civil szervezetek névjegyzéke (RA000656): http://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/civil-szervezetek-nevjegyzeke-kereses

Ügyeljen arra, hogy az adatokat a lehető legpontosabban adja meg!

Amennyiben az Ön által képviselt társaság hivatalos nyilvántartása eltér a fentiektől, kérjük, keressen meg minket a lei@gs1hu.org e-mail címen vagy hívja ügyfélszolgálatunkat a +36-1-237-7240 telefonszámon, munkanapokon 8-14 óra között!  

Keressen minket kérdéseivel a lei@gs1hu.org e-mail címen vagy hívja ügyfélszolgálatunkat munkanapokon 8:00-16:00 óra között a + 36-30-321-1954, + 36-30-334-2134, + 36-30-302-9721 telefonszámokon!