Bemutatkozik a Magyar Lean & Green Program új tagja: a Ghibli Kft.

Az 1996 óta a logisztikai piacon jelen lévő Ghibli Kft. az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően mára az iparágban meghatározó vállalatként nyújt komplex logisztikai szolgáltatást ügyfelei számára.

 

Fábián Tamás stratégiai és üzletfejlesztési igazgató mesélt a vállalat szakmai eredményeiről és környezetvédelmi, fenntarthatósági céljairól.

Több mint 25 éves logisztikai tapasztalattal és 300 kollégával szolgálunk ki évi 550.000 megbízást, melyek száma minden évben folyamatosan növekszik. Büszkék vagyunk rá, hogy megbízóink között tudhatjuk az autóipar, az elektronika, az FMCG, és a vegyipar szektorok legmeghatározóbb vállalatait.

Elkötelezettség a káros környezeti hatások csökkentése és a környezetvédelem mellett

A Ghibli Kft. elkötelezett abban, hogy olyan logisztikai szolgáltatásokat nyújtson, amelyek nem csupán ügyfeleink számára jelentenek versenyelőnyt és hosszú távú sikert, hanem egyúttal a környezetvédelmi célok eléréséhez is hozzájárulnak.

Az innováció és hatékonyság mellett kiemelt figyelmet fordítunk a fenntarthatóságra, és elkötelezettek vagyunk az alacsony környezeti lábnyom elérésében. Szolgáltatásaink tervezésekor és megvalósításakor folyamatosan keresünk olyan módszereket és technológiákat, amelyek csökkentik a káros környezeti hatásokat. Emellett örömmel vállaljuk a speciális, környezetvédelmi szempontból kihívást jelentő logisztikai feladatok megoldását, és lelkesedéssel dolgozunk azon, hogy ügyfeleinknek olyan fenntartható alternatívákat kínáljunk, amelyekkel együttműködve hozzájárulhatnak a zöld jövő kialakításához.

A fenntarthatósági törekvések a vállalatszintű stratégia elemei

A Ghibli Kft. számára a fenntarthatóság, a rugalmasság és az ügyfelekkel való szoros együttműködés kulcsfontosságú értékeink közé tartoznak. Bízunk abban, hogy vállalatunk nemcsak logisztikai szakértelemmel, hanem környezettudatos megközelítésével is a megfelelő választás azoknak, akik felelős és fenntartható logisztikai megoldásokat keresnek a vállalkozásuk számára. Magyarország egyik vezető szállítmányozási vállalataként a Ghibli tudatában van annak, hogy tevékenysége jelentős hatással van a környezetre és a társadalomra. A Cég ezért olyan megközelítést dolgozott ki, amely elkötelezett a fenntartható fejlődés, környezeti tudatosság és a CO2-kibocsátás csökkentése mellett.

A törvények betartása mellett a Cég az környezeti fenntarthatóság felé törekszik, és a legújabb fejlesztéseket alkalmazza a szállítmányozás, fuvarozás és logisztika terén annak érdekében, hogy gazdasági fenntarthatóságot biztosítson. Az értékeit üzleti gyakorlattá fordítva, és stratégiai szinten fenntartható módon gondolkodva.

A környezetvédelmi/fenntarthatósági tervünk főbb sarokpontjai, a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítések, az energiafelhasználás folyamatos csökkentése, illetve a környezeti fenntarthatóság elősegítése. A nemzetközi szállítmányozási üzletágunknál külön pontokat fogalmaztunk meg, melyek főbb elemei a zöld fuvarozás elősegítése, a csomagolás és hulladékcsökkentés, valamint a logisztikai optimalizáció.

A fenntarthatóság a mindennapok részévé vált

A Ghibli Kft folyamatosan fejleszti munkatársai környezettudatosságát és fenntarthatósági ismereteit. Rendszeresen szervezünk képzéseket, amelyek felhívják a figyelmet az ökológiai és társadalmi kihívásokra, és arra ösztönöznek, hogy minden alkalmazott szem előtt tartsa a fenntartható szemléletet a mindennapi munkavégzés során.

Csatlakozás a Magyar Lean & Green Programhoz

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja egyik rendezvényén találkoztunk először a Magyar Lean & Green Programmal. Cégünk számára is fontosak voltak a Lean & Green Program által megfogalmazott célkitűzések, ezért felvettük a kapcsolatot.

A Ghibli-nél kiemelten fontosnak tartjuk a fenntarthatóságot a környezet és klímavédelmet egyaránt, mint egyfajta társadalmi felelősségvállalást, ezért az első pillanattól kezdve szimpatizáltunk a Lean & Green Programmal, hiszen egyeztek az elképzeléseink. Továbbá nagy előnyt jelent számunkra, hogy a program egységes, jól áttekinthe­tő mérési kereteket biztosít, ez­által hatékonyabban tervezhetjük saját fenntarthatósági programun­kat, illetve a célok megvalósulását pontosan tudjuk mérni, követni. Jól tudjuk azt, hogy a logisztika környezeti lábnyoma jelentős, az iparági szén-dioxid kibocsájtás mintegy ~7%-át teszi ki a nagy egésznek.

Emellett a Ghibli cégcsoport elkötelezett abban, hogy a belső folyamataink a fenntarthatóság szempontjait magasan szem előtt tartva a lehető legkisebb környezetterheléssel járjanak, valamint szeretnénk a partnereinknek olyan szolgáltatáscsomagokat és belső folyamatokat kialakítani, amelyekkel a lehető legkevésbé terheljük a környezetet.

Egyre több olyan ügyféligény érkezett, akár direkt megkeresésen akár tendereken keresztül, ahol a tenderhez kapcsolódó kérdőíveken és megfelelősségi dokumentumokon keresztül, a már meglévő vagy lelendő partnereink kezdeményezik a fenntartható megoldásokat, vagy épp előírnak bizonyos elvárásokat, amelyek a környezetvédelemre vagy a fenntartható működésre irányulnak.

És ha ezeknek nem tudsz megfelelni akkor vagy meg sem nyered az adott üzletet, vagy épp elbukod a meglévőt, de mindenképpen versenyhátrányt fogsz elszenvedni. Épp ezért a fenntarthatósággal és klímavédelemmel kapcsolatos szándékunkat Stratégiai célkitűzéssé formáltuk.

Tervek a Lean & Green Programhoz történő csatlakozás kapcsán

A vállalat energiafogyasztásának racionalizálása már évek óta fontos és elsődleges céljaink között szerepel, így folyamatosan törekszünk az infrastruktúránk fejlesztésére.

Eszközállomány: Ahol a legnagyobb hatást tudtuk elérni az az, hogy lecseréltük a teljes saját flottánkat, korszerű EUR 6-os nyerges vontatókra.

Az alternatív hajtásláncú járművek tekintetében terveink szerint 2024-ben szerezzük be az első LNG hajtású kamiont, ami ~ 20%-al kevesebb szén dioxid kibocsátásra képes mind a dízelhajtású társai.

A raktárainkat kizárólag Zöld technológiával építtetjük. 2021-22-23-ban évente ~20.000m2-el bővült a raktárkapacitásunk. Az új raktáraink mindegyike A+-os, hőszivattyús fűtési rendszerrel, energiatakarékos világítási rendszerrel, energiahatékony építési elemekkel és megoldásokkal rendelkeznek.  Ezek egyrészt költséghatékony másrészt pedig hosszabb élettartammal rendelkeznek.

A targoncáink és anyagmozgató eszközeink cseréje az idei évtől folyamatos, a meglévő savas akkumulátorokkal rendelkező gépeinket korszerűbb és környezetkímélőbb LI-On akkus eszközökre cseréljük, amelyek hatékonyabban működnek,

Szelektíven gyűjtjük a hulladékot a raktárainkban. Bár a keletkező hulladék mennyiségre nincs közvetlen hatásunk -fő célunk a keletkezett hulladékok újrahasznosítása.

Tengerentúli szállítások tekintetében egyre inkább áttértünk az intermodális megoldásokra. Egy mozdony képes akár 35 40’-as konténert egyszerre szállítani így ez egyszerre 35 közúti fuvarkapacitást vált ki.  
A programhoz kapcsolódó és az elkö­vetkező 5 évre vonatkozó célkitűzé­seiket a Lean & Green program hazai szakértőinek segítségével, tudatosan tervezett menetrendben kívánják ki­alakítani és megvalósítani. Emellett aktív tagként és Megbízóként az álta­luk foglalkoztatott kis és közép mére­tű stratégiai fuvarozó partnereik kö­rében szeretnék véghez vinni azokat a technikai és operatív fejlesztéseket, melyekre saját eszköz híján szállítmá­nyozóként nincs lehetőségük. Ezek a tervek hosszú távon mindkét félnek olyan előnyökkel járnak, melynek kö­szönhetően a stratégiai alvállalkozók­kal való szoros együttműködés to­vább erősíthető.

A fenntartható működés tapasztalataink szerint mind a hazai, mind a külföldi piacon is előnyt jelent az üzleti életben, sőt több olyan vállalattal dolgozunk együtt, akiknél elvárás ez a szemléletmód. Egyértelműen kijelenthető, hogy mind egyénileg, mind partnereinkkel közösen dolgozunk a zöld szemlélet előmozdításán.

A Holland Nagykövetség, a GS1 Magyarország és az MLBKT, mint a hazai Lean & Green program koordináló szervezetei továbbra is mindenkit buzdítanak a Platform- és Stratégiai Partnerként történő együttműködésre, csatlakozásra, amelyet az érdeklődők online is jelezhetnek a GS1 Magyarország weboldalán: https://gs1hu.org/lean-and-green