Szakértőnk válaszol: Hogyan érdemes hozzákezdeni a 2D kódok bevezetéséhez?

A 2D kódokban rejlő potenciál a versenyelőny újabb dimenzióját nyitja meg a kereskedelemben, hiszen a növekvő adatigényre egyértelmű, kényelmes, innovatív megoldást nyújt, és akár már holnap elkezdhető a bevezetése! A kiskereskedelem piacvezető vállalatai egyetértettek abban, hogy egy közös, mindenki számára előnyös célt kell kitűzni az iparág jövője szempontjából: ezért döntöttek úgy, hogy áttérnek a hagyományos, jelenleg minden termék csomagolásán feltüntetett EAN/UPC típusú vonalkódokról a 2D kódokra.

Ehhez elengedhetetlen, hogy a kiskereskedelmi POS szkennerek világszerte képesek legyenek mind az új, mind a régi vonalkódok olvasására és feldolgozására – ennek határideje 2027 vége.

Felkészülés a 2D kódokra történő áttérésre

A határidő még távolinak tűnhet, azonban az átalakulás méretét és a teendők mennyiségét figyelembe véve érdemes időben elkezdeni a felkészülést: A fogyasztók támogatása érdekében a kiskereskedelmi szektor a vonalkód eredeti bevezetése óta az egyik legnagyobb változásba – a 2D vonalkódok bevezetésébe – kezd.

Ez az átalakulás drámai módon javítja majd a fogyasztók, a márkatulajdonosok, a gyártók a kereskedők és az összes szereplő élményét és lehetőségeit. A GS1 világszerte támogatja az iparágakat, hogy kihasználják ezeknek a vonalkódoknak az erejét, hogy új üzleti megoldásokat tegyenek lehetővé már a közeljövőben.

Értékek a résztvevőknek:

Egyre gyakoribb, hogy a tudatos fogyasztók okostelefonjaikkal tájékozódnak a termékekről a boltban és azon kívül is, hogy információt szerezzenek az általuk vásárolt, használt és újrahasznosított termékekről. A gyártók képesek lesznek integrálni ellátási lánc számára hasznos adatokat és fogyasztói elkötelezettséghez vezető tájékoztatást egyetlen vonalkódba. A kiskereskedők számos előnyhöz jutnak, beleértve a készletkezelésük és a logisztikai hatékonyságuk javulását. A szolgáltatók is profitálnak azzal, hogy rendszereket és eszközöket kínálnak a 2D kódbeolvasást és értelemzést biztosító rendszerekhez.

Hogyan érdemes hozzálátni?

A GS1 számos területen együttműködik az ipari szereplőkkel annak érdekében, hogy támogassa a 2D kódok bevezetési törekvéseit és iránymutatást adjon a követendő példával szolgáló pilot projektekhez.

A különböző szereplők különböző módon láthatnak hozzá a változás megalapozásához:

Kiskereskedők: érdemes létrehozni egy víziót a 2D vonalkódok által lehetővé tett felhasználási esetekről, értékelni a jelenlegi technológiai képességeket (szkennerek és IT háttérrendszerek) annak érdekében, hogy megértsék az összes vonalkód szkennelésének lehetőségét, és együttműködjenek más érintettekkel.

Márkatulajdonosok, gyártók és beszállítók: célszerű egy asztalhoz ültetni a logisztikai és marketing vezetőit annak érdekében, hogy olyan stratégiát dolgozzanak ki a vonalkódok létrehozására vonatkozóan, amely mind a fogyasztói elkötelezettséget, mind a logisztikai célokat támogatja.

Szolgáltatók: érdemes fontolóra venni a rendszereinek szükséges frissítéseit a többszörös vonalkód szkennelés/nyomtatás lehetővé tétele érdekében, és támogatni a végfelhasználókat a 2D vonalkódok által lehetővé tett legfontosabb felhasználási esetek elérésében.

Keresse fel weboldalunkat, ahol még több információt talál a 2D kódok előnyeiről: https://gs1hu.org/2d-kereskedelem

További kérdése van a 2D kódok bevezetésével kapcsolatban? Lépjen kapcsolatba szakértőinkkel (szakerto@gs1hu.org), hogy segíteni tudjunk elindítani az utazását az új dimenzió felé a vonalkódok terén!