Többcsatornás értékesítés okosan - mi az a GS1 SmartSearch?

Akár márkatulajdonos, akár kereskedő, a GS1 SmartSearch mindenképpen segíthet Önnek, hogy növelje online termékeladásait. Ha termékei weboldalát ún. strukturált termékinformációkkal egészíti ki, melyek közül az egyik legfontosabb a GTIN szám (Globális Kereskedelmi Áruazonosító szám) ezzel elősegíti, hogy:

  •  a keresőmotorok könnyebben értelmezzék ezeket az adatokat;

  • a fogyasztói megkeresésekre a releváns válaszok közt előkelőbb helyen listázzák az Ön termékeit;

  •  a várhatóan nagyobb arányú átkattintás nagyobb arányú vásárlást eredményez.A mai fogyasztók igényei egyre magasabbra teszik a lécet az online kereskedelembe bekapcsolódó vállalkozások számára. A kérdés ma már nem az, hogy érdemes-e, kell-e az online és mobil csatornákon is értékesíteni. Sokkal inkább az, hogyan lehet ebben a szegmensben is versenyelőnyhöz jutni az exponenciálisan növekvő számú konkurensek között?Töltse le kiadványunkat és tudjon meg többet!

A felmérések szerint napjainkban a vásárlások már közel 70%-át befolyásoló tényező, hogy az interneten milyen információk érhetők el egy adott termékről, legyen szó akár fizikai, akár webes vásárlásról.

A GS1 SmartSearch bevezetésével a TESCO jelentősen fellendítette az általa értékesített termékek megtalálhatóságát, vagyis láthatóságát és így a fogyasztók által történő könnyebb elérhetőségét a weben


Míg az offline – fizikai - világban az első számú válaszunk erre a marketing lehet, nem szabad elfelejtenünk, hogy a webes piac egy informatikai alapú világ, ahol miközben a fogyasztó éppen kedvenc csokoládéja nevét írja be a keresőbe, programok és kódok sokasága fut végig a rendszeren a megfelelő és legrelevánsabb válaszok listázása érdekében.

Vajon az Ön online boltja is ott lesz ebben a listában? És ha igen, hányadik lesz a sorban? És ha nem, miért nem??

A felmérések szerint napjainkban a vásárlások már közel 70%-át befolyásoló tényező, hogy az interneten milyen információk érhetők el egy adott termékről, legyen szó akár fizikai, akár webes vásárlásról. Soha nem volt még ennyire fontos, hogy a termékek láthatóak, vagyis beazonosíthatóak és a róluk elérhető információk pontosak legyenek a neten. Nem véletlen, hogy a Google már 2015-ben bejelentette, hogy Google Shopping rendszerében 2016 májusától csak olyan termékeket lehet elérni, melyhez a GS1 szabvány legismertebb eleme, a GTIN szám is feltöltésre kerül (Globális kereskedelmi áruazonosító szám, melyet a vonalkódok alatt találhatunk meg a termékek csomagolásán). A legtöbb terméket a gyártók GTIN számmal látják el, amely egyedileg és minden kétséget kizáróan azonosítja az adott terméket a globális piacon és most már az online piacon is. Ha a termékadatok feltöltésekor a GTIN számot is megadja a kereskedő, akkor sokkal biztosabban azonosítani tudják a keresőmotorok az adott terméket így a valóban mérvadó, legpontosabb eredményeket listázhatják az online vásárlóknak. Ezen az elven működik ma már a keresés az olyan sikeres webshopokban is, mint amilyen az Amazon, vagy az Alibaba.

A hatékony értékesítés titka a neten tehát az, hogy minél pontosabban és teljesebb körűen adjuk meg termékeink adatait, annál könnyebb megtalálnunk azt az online vásárlót, aki pontosan arra az adott termékre vadászik.

Tudjon meg többet arról, miben segíthet Önnek a GS1 az online értékesítés területén!

Az okos online értékesítés azonban nem állhat meg a GTIN-nél. 

Mi az az Okoskeresés (SmartSearch) és miért érdemes minden online kereskedőnek foglalkoznia ezzel éppen most?

Az online kereskedelem legnagyobb ellentmondása, hogy miközben az emberi igényeket szeretnénk minél jobban kiszolgálni, a gépek és szabványok nyelvén kell hatékonyan beszélnünk.

Mi lehet az oka annak, ha a kereskedő mindent megtett a szükséges tájékoztatás érdekében, kiírva a webshopban erre kialakított felületre a termék mellé mindent, ami fontos és érdekes lehet, a kereséskor mindez mégsem neki jelent előnyt? Csupán annyi, hogy az információs technológia nyelve egy szabványosan strukturált nyelv, melynek szabályai igen messze állnak a hagyományos emberi kommunikációtól. A GS1 legújabb, ún. SmartSearch szabványa és útmutatója abban segít, hogy milyen módon szükséges a termékadatok strukturált megadása a webshopokban ahhoz, hogy a különböző keresőmotorok és okostelefon applikációk gyorsan és hatékonyan értelmezhessék ezeket és a fogyasztó keresésére a leginkább megfelelő választ, válaszokat listázzák az első helyen számára. A gyártónak, kereskedőnek pedig mindez sokkal több átkattintást jelent az általa üzemeltetett weboldalra/webshopba, ahol a vásárló azonnal meg is rendelheti a keresett terméket.

A GS1 szabványok tehát az online világban éppen annyira fontosak, mint a fizikai világban, segítve a gyártókat és kereskedőket abban, hogy kiaknázhassák a többcsatornás értékesítése minden előnyét, miközben a fogyasztók számára is az elvárt vásárlási élményt nyújthassák.

Kíváncsi a részletekre? Írjon nekünk! info@gs1hu.org


Rendben További információk